28. februar 2018

Operakake med karamell og peanøtter

Har du en veldig søt tann er denne kaken akkurat din greie (og min). Den er god til kaffen eller som et lite søtt punktum etter en god middag. Selvom den lages i tre steg og det er litt venting inn i mellom er den ikke vanskelig å lage - krever bare litt planlegging.




















Du trenger:

Bunnen:

100 gram usaltede peanøtter
150 gram Kapteinskjeks eller annen usøtet kjeks
150 gram smør
3 ss sukker
1 1/2 ss bakekakao

Karamell:

4 dl kondensert melk - enten ferdig eller hjemmelaget.
50 gram brun farin
50 gram smør

Glasur:

200 gram mørk sjokolade
120 gram smør
120 gram melis

Gjør slik:

Skru på ovnen på 150 grader.

Dekk et ildfast fat med bakepapir og legg i peanøttene. Rist dem i 5 min. i ovnen. Ta ut av ovnen og legg dem på et rent kjøkkenhåndkle. Rull det sammen og knus nøttene grovt med en kjevle.

Knus kjeksen i en hurtighakker eller blender.

Smelt smøttet og de 3 ss sukker i en liten kjele og rør sammen. Tilsett kjekssmulene, 75 gram av peanøttene og kakaoen. Rør godt sammen.

Dekk en firkantet form med plastfolie og fordel bunnen i denne. La stå i kjøleskap i 30 min.

Imens lager du karamellen ved å blande kondensert melk, smør og brun farin en en kjele. Varm sakte opp under omrøring inntil karamellen blir tykk og løsner fra siden av kjelen når du rører.

Hell karamellen over kjeksebunnen og sett i kjøleskap i en time.

Til slutt lages glasuren ved å varme sjokolade, smør og melis over et vannbad. Hell dette over karamellen i fatet og dryss med resten av de hakkede peanøtter. Ha det i kjøleskap i enda en time.




















Server som kake til kaffen eller som en dessert.

Håper det smaker!