Det gode danske rugbrødet lagt med surdeig er ikke så vanskelig å lage men krever kanskje litt planlegging.
Første gang du lager brødet tilsettes 5 gram gjær. Du bare tar fra litt surdeig når du lager brødet og oppbevarer det i kjøleskap til neste gang. Neste gang bruker du surdeigen du tok fra sist pluss 5 gram gjær. Tredie gang du lager brødet bruker du bare surdeig og ingen gjær.
Du trenger:
400 gram hel hvete
400 gram grov svedjerug eller 450 gram vanlig sammalt rug
400 gram hvetemel
100 gram greskarfrø
100 gram linfrø
100 gram solsikkefrø
30 gram salt
30 gram rørsukker eller brunt sukker
1 mørk øl - 33 cl.
9 dl vann
4-5 dl surdeig (første gang bruker du bare 5 gram gjær)
Gjør slik:
Rør alt sammen i en stor bolle. Ta fra 4-5 dl surdeig og oppbevar i et glass i kjøleskap til neste gang. Fordel resten i 2 brødformer og la det heve tildekket et døgn i kjøleskap eller over natten ved romtemperatur.
Stek ved 200 grader i 45 til 60 min.
Husk å ta fra surdeig til neste gang.
Brødene har lang holdbarhet hvis de oppbevares pakket i et kjøkkenhåndkle i plastpose i kjøleskap. Denne oppskriften fant vi her.
Vi liker veldig godt brødet med ost og jordbærsyltetøy. Vi lagde syltetøyet av 400 gram frosne bær kokt opp med 200 gram sukker. Dette holder noen dager i kjøleskap dersom det ikke blir spist opp før det da.
Håper det smaker.