Du trenger:
Til pommes frites:
2-3 bakepoteter per person
1/2 dl eddik
Vann til å koke potetene i
God salt (Vi brukte Maras Pink Salt)
ca. 1 desiliter matolje
Til bearnaisesaus:
2 ss bearnaise essens
125 gram klaret smør
2 eggeplommer
Salt og litt pepper
Sitronsaft
Frisk eller tørret estragon
Til ketchup - se vår oppskrift her.
Gjør slik:
Skrell potetene og kutt i biter. Skyll dem godt i vann. Tilsett eddik i kokevannet og kok potetene til ca. 10 min.
La dem bli helt kalde. Ha olje i en plastpose og deretter potetene. Ryst godt sånn at oljen blir fordelt på potetene.
Stek ca. 1. time i en langpanne dekket med bakepapir. Snu potetene etter ca. 35 min. sånn at de blir stekt på alle sider. Når de er ferdig dryss med salt og nyt.
Dipp:
Bearnaisesaus:
Klar smørret slik:
Smelt smøret på lav varme uten å røre. Unngå å flytte på gryten slik at melkepartiklene synker til bunns. La stå så lenge, ca. 20 minutter, slik at smøret på toppen bli helt klart.
Hell av det klarede smøret uten å få med melkepartiklene, bruk gjerne et kaffefilter.
Nå er det viktig at du har alt klar og innen rekkevidde. Ha eggeplommer og bearnaise-essens i en gryte med tykk bunn. Varm sakte opp på middelsvarme. Når blandingen begynner å bli tykkere ta gryten av platen og plasser på en varmebriks. Nå tilsettes smør en spiseskje om gangen. Det er veldig viktig at smørret tilsettes i veldig små mengder. Visp til det er innarbeidet og tilsett da litt mer. Når alt smørret er brukt opp tilsettes estragon, sitronsaft, salt og pepper etter smak.