18. november 2018

Mat til småfuglene

Fuglemat i appelsinskall
Vinteren nærmer seg og det kan bli tøft for småfuglene. Hvorfor ikke hjelpe dem til å holde seg gode og mette samtidig som det er underholdende for oss å sitte inne å se på dem, når de spiser i hagen vår?

Vi har laget to forskjellige varianter av hjemmelaget fuglemat. Eller det vil si at innholdet er det samme, men den ene typen har vi hatt i appelsinskaller etter å ha presset dem og den andre varianten er støpt i en plastkopp av den typen som kan brukes mange ganger. Vi har brukt hampesnor som oppheng siden det ikke er noe som forurenser om det skulle bli liggende ute, men blir kompostert. 

Fuglemat i appelsinskall
Å lage sin egen fuglemat på denne måten er et fint lite prosjekt som kan lages med barna. 

Du trenger:

400 gram fett (matfett som f. eks. Flott)
400 gram frø, nøtter, etc. Vi brukte solsikkefrø.
Hampesnor
Applesinskaller
Plastkopper (det går selvfølgelig også an å bruke engangskopper som du klipper opp når fettet har stivnet).

Hjemmelaget fuglemat
Gjør slik:

Smelt fettet på lav varme. Ha i frøene. La blandingen kjøle noe. Legg et stykke hyssing i midten av koppene. Hold det oppe når du fyller på frøblandingen og la snoren henge over kanten på koppene.

Appelsinskallvarianten:

Ha blandingen i de brukte appelsinskaller.

Sett koppene/appelsinskallene kallt - vi hadde det i kjøleskap - til neste dag. Det kan være litt vanskelig å få det ut av koppene dersom du ikke bruker engangskopper. Hvis det sitter fast kan du ha koppene i varmt vann litt til det slipper koppen. 

Heng fuglematen på et sted som er sikkert for fuglene. Da blir de glade!

Hjemmelaget fuglemat
God fornøyelse!