27. april 2017

Sunn start på dagen

Frokost er ett av de viktigste måltider på dagen. Gjør det enkelt for deg selv å få en sunn start: gjør grøten klar kvelden før og sett den i kjøleskapet. Faktisk går det an å lage kjøleskapsgrøt til 2-3 dager om gangen.

Havregryn er en av de 5 sunneste tingene man kan spise. Jeg brukte havregryn fra Den Sorte Havre som er et urkorn som har vært dyrket i Norge siden før vikingtiden. Den er mer motstandsdyktig mot sykdommer - derfor brukes minimalt med sprøytemidler i dyrkningen - og har et lavere karbohydratinnhold enn den vanlige hvite havren. Havregryn har en høyere metthetsverdi enn noen annen matvare. Kroppen bruker lang tid på å fordøye havregryn og derfor blir blodsukkerpåvirk-ningen minimal. Havregryn inneholder masse fiber, litt protein og lite sukker. Grynene er i tillegg rike på jern, magnesium, E-vitamin, B1-vitamin og en rekke andre vitaminer og mineraler som har en god innvirking på kolesterolet, blodtrykket og fordøyelsen. Havre medvirker til å oppbygge en god tarmflora og kan spises av personer med glutenallergi.

foto: karmsundgata senter

Til en porsjon kjøleskapsgrøt trenger du:

1 dl lettkokte havregryn som du fyller i et glass. Mitt glass er fra Nille i Karmsundgaten, men du kan også bruke et vanlig syltetøyglass.

Fyll på 1 dl veske: du kan bruke vanlig melk, ris-, soya-, havre-, kokos-, mandel-, eller annen melk. Det går også an å f. eks. bruke jus eller biola eller en blanding. 

Etterpå velger du topping: Du kan bruke frukt, f. eks. eple, pære, banan, avokado skåret i små biter, bær, kokosmasse, valnøtter, hasselnøtter, mandler, linfrø, solsikkefrø, gresskarfrø, sesamfrø, chiafrø, nøttesmør, yogurt eller rosiner og listen er vel enda lengre.

Avslut med en smakssetter som f. eks. kakao, kanel, vanilje eller kardemomme. Sett på lokket og ryst glasset. La stå i kjøleskap over natten. 

Når du skal spise frokosten din kan du tilsette søtemiddel som f. eks. honning, agavesirup, ahornsirup, etc.

Du finner alle ingrediensene i Meny Karmsundgata. Mange finnes også i en økologisk utgave.

Kjøleskapsgrøt med bær og mandler
foto: karmsundgata senter

VELBEKOMME!